Statii beton

5% DISCOUNT

Cautare statieClasificare a betoanelor, produse si utilizare...Cea mai importanta clasificare a betoanelor se face dupa rezistenta la compresie a materialului intarit. Alte clasificari iau in calcul gradul de lucrabilitate si granulatia maxima a agregatului. Calitatea betonului este determinata de: calitatea cimentului si a agregatelor, precizia dozarii ingredientilor, respectarea raportului apa/ciment, omogenitatea amestecului, metoda de punere in opera. In afara de betonul greu obisnuit, pentru contructiile si elementele supuse la conditii deosebite, se utilizeaza betoane speciale, cu inalta performanta, rezistente la temperaturi inalte (refractare), antiacide, de protectie impotriva radiatiilor, cu polimeri, armate cu fibre, hidrotehnice, pentru drumuri etc.

Betoanele usoare au o greutate mai mica de 2000kg/mc, pentru dobandirea de calitati termoizolante. Compozitia este variata, de la agregate anorganice (minerale), la cele naturale (vegetale) sau artificiale (polimeri).

Betoanele macroporoase se obtin prin alegerea unei granulozitati speciale a agregatelor, care pot fi grele-compacte sau usoare-poroase. Partea fina din agregat se elimina, iar cantitatile de apa si ciment se dozeaza astfel incat fiecare granula sa fie invelita cu o pelicula fina de ciment, fara umplerea golurilor dintre granule.

Betoanele celulare se obtin prin provocarea unor reactii chimice urmate de o degajare de gaz in pasta de ciment ori intr-un mortar de ciment sau var cu agregat fin (gazbeton), betoane cu spuma (spumbeton). Conductivitatea termica a betoanelor celulare in stare uscata este mica, urmare a structurii lor microporoase omogene. Rezistenta la compresie este redusa, astfel ca structurile cu betoane celulare sunt mixte. Se utilizeaza pentru executarea de blocuri pentru zidarii, fasii, placi si panouri pentru pereti, elemente armate sub forma de fasii pentru acoperis, elemente termoizolante pentru placarea peretilor si destinatii speciale (camere frigorifice), etc.

Produsele din beton simplu se utilizeaza tot mai intens, gratie ridicarii calitatii prin tehnologia de fabricatie si a pretului competitiv. Sortimentele sunt dedicate, in special, pentru realizarea de pardoseli, borduri, blocuri de zidarie, placi de placare.

Betonul aparent:
Materialele de constructie moderne, otelul si betonul armat, au fost introduse initial pentru solutionarea unor probleme tehnice si nu pentru crearea unor forme artistice; betonul era imbracat in tencuiala, dale de piatra sau placaje ceramice. Odata cu dezvoltarea tehnologiei, betonul devine vizibil, betonul aparent inlocuieste materialele de finisare costisitoare, ce necesita un consum insenat de timp pentru executie. Betonul aparent este un material de calitate, care, dupa intarire si decofrare, ramane vizibil asa cum a rezultat din cofrag, sau cu o prelucrare a fetei vizibile. Astfel, se obtine o suprafata exterioara rezistenta si mai putin vulnerabila la agresiunile exterioare, durabila in timp si stabila. Suprafetele betoanelor pot fi: lise - turnate in cofraje etanse din metal sau plastic, cu amprente - rezultate din profilul aplicat pe cofrag (se realizeaza din membrane si folii de cauciuc sau plastic, lemn), cu suprafata spalata - astfel ca agregatul sa fie pus in evidenta, cu suprafata sablata - cu ajutorul nisipului, cu suprafete prelucrate ulterior - cu ajutorul unor instrumente.